regenwateropslag

Regenwateropslag:

We hebben een grote tuin en een moestuin. Die hebben water nodig, hiervoor willen we alleen maar regenwater voor gebruiken. Het is zo zonde om daar kraanwater op de tuin te sproeien. Vooral als er zoveel droogte is kun je het niet maken dat de tuin besproeit wordt. Het zorgt wel dat we dan zoveel mogelijk ons regenwater moeten opvangen. We hadden daarvoor IBC’s gezocht, watertanks ter grote van een kub. Deze hebben we aan elkaar gekoppeld. De tanks hebben we tweede hands gekocht en opgelet dat deze tanks al werden gebruikt voor wateropvang, zodat je zeker weet dat ze goed zijn schoongespoeld.

we hebben vijf van deze watertanks, dit in 2022 net te weinig om de zomer door te komen. Daarmee hebben we  eigenlijk alleen de moestuin water gegeven. Het valt ons soms zwaar om te zien dat ook planten in de tuin schreeuwen om water en je toch keuzes moet maken welke plant je iets geeft. We hebben daarom dit jaar geinvesteerd in een 5000 liter ondergrondse regenwatertank. Er zit een pomp in en deze is aangesloten op een kraan. Dit werkt echt super. We hebben een lange tuinslang aangelegd naar de nieuwe moestuin (50 meter lang) dat scheelt ons een hoop heen en weer lopen.

We pachten er dit jaar ook een grotere moestuin bij, dus die heeft ook extra water nodig. Toen de tank was geinstalleerd is er nog geen druppel gevallen, dus we hebben er nu nog niet zoveel aan gehad, volgend jaar hebben we echt profijt van. We hebben de afvoer van de daken aan elkaar gekoppeld. Onder het rieten dak hebben we een speciale constructie gemaakt om regenwater op te vangen, ook vangen we extra water op van de douche en de wasbak in de keuken. Zo hebben we elke dag twee tot drie emmers die we weer kunnen gebruiken voor de planten in de tuin.

Een andere optie om extra water te krijgen is een put slaan voor grondwater. Maar dan onttrekken we water uit de bodem, naast dat veel boeren in de omgeving dit al doen en wij daar niet aan willen bijdragen is dit niet de oplossing voor het probleem. Nee we maken het probleem uiteindelijk alleen maar groter. De grond wordt uiteindelijk alleen maar droger.