Ovenvol

Ovenvol

Toen we ons huis kochten, was een van de eerste dingen die we gingen doen, de keuken aanpassen. We hebben het altijd heel vreemd gevonden dat wanneer we een woning gingen bekijken de makelaar zei: “de keuken en de badkamer zijn wat verouderd maar dat kan gemakkelijk worden vervangen” of iets in die trend. Vervangen worden? In onze ogen waren dat nog prima keukens en badkamers die  nog jaren mee konden. Tja, het streven naar perfectie en het kapitalisme wat daar handig op inspeelt en dat begint dus al bij de makelaar, zouden die gesponsord worden door de keukenindustrie? Een nieuwe keuken kopen? Kijk eens op marktplaats.

Maar wij gingen onze keuken ook veranderen, het is niet dat wij het een mooie keuken vonden, maar we konden er prima in koken dus is hij goed genoeg. Alleen stond er een vaatwasser in, dat hebben we eruit gehaald en gratis af te halen op marktplaats gezet. Wat moeten wij met een vaatwasser? We hebben toch handen gekregen. Met het streven naar minder werken, is er genoeg tijd om zelf de afwas te doen.

Een oven is daarentegen wel een apparaat waar we graag gebruik van maken. We hebben lang gezocht naar een geschikte oven. Bij de aanschaf van de oven zijn we misleid door de energielabels. We hebben gekeken naar de zuinigste oven op de hete lucht stand. In onze ogen worden dan alle ovens op deze stand met elkaar vergeleken. Dat zou een eerlijk vergelijk zijn. Maar dat is dus niet zo. Voor onze oven geldt dat deze op de ecostand werd gezet, waarbij de oven 5 uren moet aanstaan om op te warmen en bakken. Totaal niet praktisch. Je zou de ecostanden met elkaar moeten vergelijken, maar dat gebeurt niet.  Ruilen? Je weet niet of de andere ovens een ecostand hebben en dat ze daarop gemeten zijn, en deze ecostand gebruiken we niet.

Een kleine oven verbruikt minder energie dan een grote. Enkel wanneer je optimaal gebruik maakt van de ruimte van de oven is dat energiezuiger. Wat we doen om zo goed mogelijk gebruik te maken van de oven is dat we de oven helemaal vol stoppen met eten. Zo maken we 5 zuurdesembroden (deze broden zijn zeker na 10 dagen nog lekker om te eten, het is heel stevig brood) doen we er nog een cake of appeltaart bij, een maaltijd (pizza, lasagne, groentetaart) en een toetje vaak apple crumble. Dus de oven moet soms nog twee keer open om er iets in te doen of uit te halen. Het is altijd even rekenen wat het handigst is. Op deze manier hoeft de oven ook maar 1 keer in de week aan. We gebruiken hem verder niet. Wat de temperatuur betreft we zetten hem op 170 graden en dat gaat eigenlijk altijd goed.