Kortere kooktijden

Kortere kooktijden

Soms zijn het hele kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat de benodigde energie in een huishouden omlaag kan.
Een deksel op de pan met rijst bijvoorbeeld. Scheelt 30 procent aan energieverbruik. Bij aardappelen of groente kun je er ook voor kiezen om deze niet onder water te zetten maar voor een derde te vullen met water. Hierdoor zorg je dat je het water eerder kookt en de groente gestoomd worden waardoor het nog beter zijn vitaminen vasthoudt. Let op dit geldt niet voor rijst of pasta deze moeten wel onder water blijven.

En, als je een beetje handig bent maak je een eigen hooimadam. Prima te maken van een oud dekbed met overtrek en niet moeilijk. Het scheelt veel kookenergie. Hoe werkt het? Breng de pan met bonen, rijst, pasta, groente of wat je dan maar aan het koken bent, aan de kook. Haal hem van het vuur, zet hem in de hooimadam en voila, na een tijd is alles gaar. Rijst of pasta kost min of meer de normale kooktijd. Bonen wat langer.
Ook handig om een pan in warm te houden voor als er mensen later pas gaan eten. Het blijft echt nog lang goed op temperatuur! Onze hooimadam heet de tijger.