Kamperen en Logeren

Kamperen en logeren

We wonen Wilhelminaoord, dit is een dorp dat behoord tot de Maatschappij van Weldadigheid.  Dit is in 2021 Unesco wereld Erfgoed geworden.

De Maatschappij van Weldadigheid was een Sociaal experiment van Jeroen van den Bosch.

Hij bouwde  vanaf 1815 een honderdtal boerderijtjes in de omgeving.

De arme mensen uit het  westen konden hier een boerderij krijgen maar moesten hiervoor wel aan het werk. De grond ontginnen en aardappels telen.

Het was een erg vooruitstrevend project, de kinderen konden naar school en er was een dokter voor de gemeenschap. Later werd er ook het eerste rusthuis voor ouderen gebouwd.

Meer informatie over de geschiedenis van deze omgeving vind je hier.

We hebben het geluk gehad dat we een oude koloniewoning konden kopen, er is een logeerhuis bijgebouwd. Het voelt als een enorme luxe en we willen dit graag met andere mensen delen.

De plek willen we graag delen met andere mensen met een hart voor de natuur, fietsers en wandelaars.

Ook voor mensen die even toe zijn aan rust of even bij moeten komen van de drukke maatschappij zijn welkom bij ons, zij kunnen gebruik maken van ons logeerhuis of met een tentje bij ons in de tuin staan.

We hebben speciaal voor kampeerders een toiletgebouwtje neer gezet met wastafel en composttoilet.

We proberen ons huis en tuin zo sociaal, biodivers en duurzaam mogelijk te maken. Zoveel mogelijk materialen recyclen en proberen alle regenwater op te vangen om daar de moestuin van te kunnen water geven.

Ons uitgangspunt qua energie is om zo min mogelijk energie te gebruiken en daarna te kijken hoe we onze energiebehoefte kunnen opwekken. Daarnaast zijn we opzoek naar andere ecologische isolatiematerialen.

Door uit te gaan van een andere visie lopen we tegen het probleem aan dat installateurs en aannemers ons vaak niet snappen en niet goed weten mee te denken.

Het logeerhuis

Dit is het huis wat bedoeld is voor vrienden, familie, mensen die een burn-out hebben of een depressie en lekker even willen genieten van de natuur, rust en donkerte. Voor mensen met een kleine beurs maar wel hart hebben voor de natuur en even weg willen uit bijvoorbeeld de stad.

Ook zijn leden van Extincion Rebellion welkom om bij te tanken. Het is een logeerhuis met alle faciliteiten (woonkamer, badkamer, keuken, 2 slaapkamers) maar wel wat back to basic maar er is WIFI (niet de hoogste snelheid).

De buurman heeft een grote botanische tuin (Mei Chu) die op vrijdag en zaterdag bezocht kan worden. Je loopt vanaf het huis zo de natuur in (300 meter). We liggen tussen diverse natuurgebieden, het Drents- Friese Wold en de Eese. De omgeving behoord tot Unesco wereld erfgoed. Er zijn veel bijzondere gebouwen te zien met een unieke geschiedenis. Het is ook mogelijk om te zwemmen in de Spokeplas, dit ligt op 2 km afstand of een zwembad in Vledder 3 km. Onze woning ligt op 11 km van station Steenwijk, je kunt met de bus of met een OV-fiets komen. Je kunt van ons ook altijd een fiets lenen. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes.