Het composttoilet,
Achter bij ons in de tuin hebben we een boshuisje gemaakt, dit boshuisje is bedoeld voor mensen die bij ons in de tuin kamperen. Er zijn mensen die staan bij ons met een caravan of camper maar ook komen er regelmatig vrienden langs met een tentje. Voor hen hebben we een sanitaire voorziening gebouwd. Maar we hebben het ook gebouwd om een proef te doen hoe het is om een composttoilet te gebruiken. We willen zelf in huis ook een spoelloostoilet maken. Het is goed om te ervaren wat het doet en wat we kunnen verbeteren in huis.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de urine een groter probleem dan de ontlasting. Het composttoilet scheidt de urine en de ontlasting. De urine stinkt meer dan de poep en je hebt snel een redelijke hoeveelheid, wij verdunnen dat aanzienlijk en verspreiden dat over de tuin. Het heeft de nodige voedingswaarde. Je hebt daarom best een grote tuin nodig om je urine te kunnen verwerken. De ontlasting slaan we op in tonnen en gooien we naar 2 jaar op een grote hoop en laten we het daar verder composteren. Na drie jaar gooien we het bij de fruitbomen. Het grootste probleem bij de ontlasting zijn de medicijnen. Er kunnen sporen in blijven zitten, daarom moet je de ontlasting niet gebruiken op de tuin maar bijĀ bomen kan het geen kwaad. Wanneer je eigen familie geen medicatie gebruikt kun je het al veiliger verwerken.
Mensen moeten vaak wennen aan een composttoilet. Belangrijk is dat je het toilet dan wat ruimtelijk en netjes maakt zodat mensen er makkelijker aan kunnen wennen en zien dat het een normaal toilet is. Wij hebben een normale wc-bril met daaronder een vat die we om de paar dagen legen. Een slang zit aan de voorkant die daar de urine opvangt en deze naar een jerrycan leidt achter het boshuisje. We hebben geen last van vliegen met de poepton en als je je grote boodschap kwijt bent gooi er wat zaagsel overheen. Dan is het klaar. Wij vinden het erg fijn om daar onze behoeftes te doen.