bomen en takken

Bomen en takken,

De vorige bewoners hadden op een aantal plekken grote bulten gemaakt van snoeiafval, verder hadden ze overal hekken met gaas om de tuin heengezet. Wij dachten kunnen we dat niet combineren met elkaar. Het gaas eruit en daarvoor in de plaats takkenwallen. Dit was even een flinke klus maar de tuin werd er gelijk een stuk natuurlijker van. Verder kunnen we de wallen elke keer verhogen met snoeiafval wat we hebben van de tuin. Daarnaast is het een fijne plek voor allerlei insecten, muizen, egels.

We hebben een grote tuin met veel bomen. Bomen moeten soms gesnoeid worden en soms moeten ze worden omgezaagd. Dit laatste is altijd een gevoelig punt voor ons. Het liefst willen we alle bomen houden. Maar we wilde meer licht in ons “bosje” hebben zodat er wat andere planten kunnen groeien. Dus er moesten keuzes gemaakt worden. Ook stonden er veel bomen heel dicht op elkaar en zitten de kruinen elkaar in de weg daar worden het geen mooie volle bomen van. We hebben een vriend gevraagd een aantal bomen om te zagen. Verder wilden diverse dooie takken eruit hebben.

We wilde de bomen niet bij de grond hebben afgezaagd. Een aantal bomen hebben we op een meter of 6 afgezaagd. De overblijfselen, mogen overgroeid worden door de klimop, hop of de akebia. tussen twee ander gekapte bomen hebben we een schommelbank gemaakt. Ook kunnen spechten er nog lekker in tikken en hebben we er vogelhuisjes in gehangen. Verder mogen ze lekker wegrotten en komen er vanzelf paddestoelen op. Een kleine gevelde boom hebben we gebruikt om een blauwe regen tegenop te laten groeien.

Takken die we hadden gekregen van de bomen, hebben we gebruikt voor de takkenwallen. Stammetjes hebben we gebruik om vakken in de tuin te maken en we hebben er een stammenmuur van gemaakt. Hier groeien weer paddenstoelen op en we hebben er eenĀ  wintergroene kamperfoelie overheen laten groeien. Ook hebben we er de nodige bamboe tussen geplaatst en gaten ingeboord. We hopen dat er zo meer insecten in gaan zitten. Daarnaast hebben we van grote takken een pergola van gemaakt. We weten niet hoelang deze blijft staan, maar dat gaan we zien. Van een kleine boom hebben we met de gehele familie een totempaal gemaakt, was erg leuk en creatief om te doen, vervolgens hebben we hem volgehangen met wegbewijzers.

Door de droogte zijn bomen minder resistent en zijn ze makkelijk vatbaar voor ziekten en plagen. De letterzetter is daar een van en is voor dennen. Wij hadden ook de letterzetter in een den en deze moest ook geveld worden. Heel jammer.