Bio/verpakkingsvrije winkels

Bio/verpakkingsvrije winkels


Biologisch eten (kopen) is de eerste (en makkelijke) stap op weg naar een duurzamer leven. Biologisch eten is duurder, maar door andere keuzes maken en door te consuminderen kan je uiteindelijk je boodschappenmandje betaalbaar houden.

Met biologisch eten voorkom je het gebruik van gif. Hierdoor komt gif niet meer in het milieu of je eigen lichaam terecht. Daarnaast zorgt het voor een rijkere en gezondere bodem. Eigenlijk zou eten nooit het etiket biologisch moeten krijgen. Het is te gek voor woorden dat er eten bestaat dat niet biologisch is…

We hebben duidelijke keuzes gemaakt in ons eetpatroon, dit houdt in dat we geen vlees, geen chips, geen snoep, geen pakken met koeken, geen kant en klaar producten meer kopen. Eten we dan niet lekkers meer? Oh jawel, maar we kopen losse koeken, noten, rozijnen en meer groente. Door grotere verpakkingen pasta, rijst, couscous, havermout etc, te kopen scheelt dat verpakking en is het goedkoper.

De grotere supermarkten verkopen veel biologische producten, maar wij stimuleren graag de volledig biologische winkels en dan met name de zelfstandige winkels. Deze zijn vaak opgezet vanuit idealisme en dat moeten we steunen! Daarbij weten ze vaak veel beter waar producten vandaan komen en is het aanbod streekproducten groter. Veel biologische groentes in de grote supermarkten zitten verpakt  in plastic. Dit is bij een biologische supermarkt niet het geval waardoor je geen afweging hoeft te maken tussen afval of biologisch.

Nu vinden wij de stad Steenwijk waar wij wonen heerlijk, maar er is één nadeel. Steenwijk heeft geen biowinkel (en al helemaal geen verpakkingsvrije winkel). Tijd dus om op onderzoek uit te gaan. We gaan de (bio) winkels in een ruime straal rondom Steenwijk af op zoek naar waar we biologisch en verpakkingsvrij boodschappen kunnen doen. Tips zijn erg welkom!

Met gedeelde stip bij ons op nummer 1:

De biologische markt in Frederiksoord
Elke zaterdag van 9-14 uur met een hele goede groentestal van boer Sil en kaas, kruidenierswaren en brood. Een gezellige knusse markt!

Bio bij Jansen uit Leeuwarden
Dit is een middelgrote biowinkel gevestigd aan de Schrans in Leeuwaren. Met de trein is het een half uur reizen vanaf Steenwijk en 8 minuten wandelen. Het behoord niet tot een keten en de eigenaresse werkt zelf in de zaak. De winkel kenmerkt zich door netheid, vriendelijkheid en kennis van het personeel. Daarnaast is men continu aan het onderzoeken hoe men de winkel nog duurzamer kan maken. Wij van lachopstraat hebben een aantal keer bij Bio bij Jansen een workshop mogen houden. Er is een groot aanbod aan producten en de koffie, broden, koeken zijn los te verkrijgen. Diverse (af)wasmiddelen zijn hervulbaar. Er is een koffie en theetafel, waar ook een krantje gelezen kan worden.

En verder favoriet bij ons:

Steenwijk
Reformhuis Steenwijk naast het reformaanbod een klein aanbod van biologische bewaarproducten en eenmaal per week een klein aanbod van groente en fruit. Tevens kunnen ze veel producten bestellen!

Mulder kaas en noten
Onze favoriet voor de noten, je kan je eigen bakje meenemen en er is een klein assortiment aan biologische kazen.

Koffie en theewinkel de Smederij van Steenwijk
Koffie kopen in je eigen meegenomen blik/bak/zak

Frederiksoord
Bij Els
U kunt hier terecht voor een breed assortiment van biologische natuurvoeding
Helaas nemen ze de corona maatregelen hier niet serieus wat het momenteel voor ons een stuk minder fijne plek is…..


Zwolle
GoodyFoods
Net als in Leeuwarden een biologische winkel waar de eigenaren zelf in de winkel staan. Het is een voormalige natuurwinkel en ooit begonnen als vrijwilligerswinkel 30 jaar geleden. Het is de grootste biowinkel in de omgeving en gevestigd nabij de Fundatie (10 minuten wandelen vanaf het station). Een aantal dingen zijn verpakkingsvrij te koop (rozijnen, noten, pitten, koffie, gedroogde vruchten, drop) ook zijn er broodjes en diverse koeken los te verkrijgen. De winkel heeft een totaalaanbod van producten. Je kan er een kop koffie of thee drinken en het personeel kan je goed informeren of zijn bereid dingen verder voor je uit te zoeken. Zoals of de paprika uit een koele of een verwarmde kas komt.

Amersfoort
De Nieuwe Graanschuur
Biologische, verpakkingsarme, streek supermarkt uit Amersfoort.
Helaas nemen ze de corona maatregelen hier niet serieus wat het momenteel voor ons een stuk minder fijne plek is…..

Landelijk
Pieter Pot
Jouw boodschappen, verpakkingsvrij thuisbezorgd in glazen potten, voor dezelfde prijs als in de supermarkt!