Afvalvermindering

Afvalvermindering

Wij vinden het een uitdaging om zo duurzaam mogelijk te wonen en te leven. Afval niet zien als iets wat je weggooit en dat het dan weg is, maar iets wat jezelf toevoegt aan de omgeving (weg is niet weg).

Hieronder wat opties om toe te passen om te zorgen dat je (vrijwel) geen afval meer produceert:

*Koop dingen zoveel mogelijk tweedehands

*Repareer dingen zo lang mogelijk, veel dingen zijn vaak nog echt te repareren, maar omdat spullen zo goedkoop zijn geworden koop je snel iets (nieuws), maar hier onze voorbeelden van dingen die we repareren en sommige dingen proberen we dan ook met knipoog letterlijk uit te dragen.

Stofzuiger met nieuwe wieltjes, een broek opgelapt en een nieuw plugje aan de koptelefoon.

*Neem je eigen bakje/zakje mee naar de kaasboer/groentekraam/bakker. Echt! Ze vinden het niet erg en het inspireert anderen ook. Een simpel ontwerp voor zakjes om zelf te maken vind je hier.
Ook afhaal-eten kan je in je eigen bakjes ophalen.

*Koop als het kan grotere verpakkingen. Wij kopen altijd 5 kg havermout, dat komt in een papieren zak die we erna nog verder kunnen gebruiken en scheelt weer 10 plastic verpakkingen. Daarnaast gebruiken we de grote zakken voor het ophalen van meel en als laatste dienst als hij bijna kapot is voor het afvalruimen.
Haal je toch kleinere verpakkingen, gooi deze dan niet weg, ze kunnen nog prima dienst doen als zakje voor boterhammen, bloemenzaden enz.

5 Kilo zakken havermout en rijst en zes kilo pasta, waar we nog een mooi blik voor hadden.


*Let op verpakkingen, is het glas (statiegeld?) of plastic, is er een alternatief?

*Koop geen wegwerp opties, zo bestaan er afwasbare oorschrapertjes die wattenstaafjes kunnen vervangen en kan de mooncup tampons vervangen.

*Maak dingen zelf, dat scheelt bergen flessen en zakjes. Zo kan je veel schoonmaak- en verzorgingsproducten zelf maken.

*Versober je leven. Je zult wellicht ook merken dat het een verrijking is. Water is vele male gezonder en goedkoper dan frisdrank en zelfs dan fruitsappen. Enkel thee en water drinken scheelt kilo’s aan verpakkingen, bijzonder veel transport en fabrieken die moeten draaien. Daarnaast gebruiken we nog gewoon oude mobiele telefoons, wat ons veel rust geeft en zorgt dat we open staan voor de buiten wereld en de creativiteit gestimuleerd wordt. Sober leven is ook kijken welke elektrische apparaten je niet nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is het koffiezetapparaat en -nog een stapje verder- de koelkast.
Een tv heb je niet nodig en mocht je wat willen kijken kan dat op een laptop. Weer een apparaat minder!